Het verhaal van Habesha (2024)

Anuar Jaber

Authentieke kruiden, koffie, kleding, houtsnijwerk, sieraden, aardewerk en panettones. Bij Habesha Store waan je je voor even in Oost-Afrika.

Naast goede koffie, lekkere kruidenmengsels, pure wierook en glutenvrij teffmeel, kun je je te goed doen aan alles wat met de cultuur van Eritrea en Ethiopië te maken heeft: kleding, houtsnijwerk, sieraden en aardewerk koffiepotjes die gebruikt worden bij de koffieceremonie. En bovenal is er het vriendelijke welkom van eigenaar Anuar Jaber en zijn familie en vrienden.

Het verhaal van Habesha (1)

Uitnodigend staan twee ruime stoelen van prachtig houtsnijwerk midden in de zaak. Kenmerkend, want Habesha Store is niet alleen winkel maar ook een plek waar nieuwkomers terecht kunnen met hun vragen. Anuar is namelijk naast ondernemer ook maatschappelijk werker en ziet het als zijn verantwoordelijkheid anderen te helpen, te motiveren en hoop te geven. “Daarbij put ik uit mijn eigen ervaring. Ik ben tien jaar geleden als Eritrese vluchteling naar Rotterdam gekomen, had niets en moest de taal leren. Ik weet wat je nodig hebt en wat je moet weten als je hier komt. Mijn eerste advies aan nieuwkomers is altijd leer de taal en geef het tijd, dan vind ook jij je weg. Kijk maar wat ik heb bereikt. Dat heb ik zelf gedaan en daar ben ik trots op.”

Cultuur laten zien
Met zijn winkel wil Anuar de cultuur van de Habesha, de algemene bevolkingsgroep van Eritrea en Ethiopië, uitdragen en een plek geven in Nederland. “Mijn inspiratie om de winkel te beginnen was dat ik merkte dat er behoefte is aan producten uit ons eigen land. Die zijn moeilijk te vinden in Nederland. Daarbij was het mijn droom een eigen winkel te beginnen. Mijn ouders hadden een kleine levensmiddelenzaak in Asmara, de hoofdstad van Eritrea, en ik hielp altijd mee. Voordat ik Habesha Store opende, heb ik me goed voorbereid. Ik vond het een mooi idee dat ik met de winkel onze cultuur aan anderen kan laten zien, onze koffieceremonie bijvoorbeeld die zo’n belangrijke plaats inneemt.”

Het verhaal van Habesha (2) Het verhaal van Habesha (3)

“Onze koffie komt van kleine koffieboeren, dat is eerlijk en dus echt fair-trade.”

Het verhaal van Habesha (4)

Passie voor koffie
Koffie is hét product van Oost-Afrika. Het komt er oorspronkelijk vandaan en dankt de naam aan het dorpje Kaffa in Ethiopië. Voor de Habesha staat koffie voor saamhorigheid. Het wordt beschouwd als delicatesse en zo wordt er ook mee omgegaan, een koffieceremonie duurt ongeveer anderhalf uur. “Koffie is onze passie. Met de winkel kan ik de koffie direct van de boeren naar de consumenten brengen, zonder dat er multinationals tussen zitten. We kopen in via een coöperatie waar meerdere kleine koffieboeren bij zijn aangesloten en daarmee garanderen we een eerlijke handel.”

Het verhaal van Habesha (5)

"Je hoort vier kopjes te drinken, steeds een beetje minder sterk."

Bij Habesha Store kun je verschillende soorten gebrande koffie kopen, maar ook rauwe bonen, want die worden gebruikt voor de koffieceremonie. De rauwe bonen worden daarbij geroosterd op een mengsel van houtskool en wierook, vervolgens gemalen en dan in speciale aardewerk potten gekookt. Je hoort vier kopjes te drinken, steeds van dezelfde koffie en dus steeds een beetje minder sterk.

Kruiden, teffmeel en panettones
Habesha Store is opgemerkt door Elle Eten, ze schreven een artikel over de kruiden die er te koop zijn: Korerima of Ethiopische kardemom en berbere, een heet kruidenmengsel van drie verschillende chilipepers met komijn, basilicum, gember, fenegriek, nootmuskaat, zout en korerima. “Al onze kruiden komen uit Ethiopië en als het mogelijk is uit Eritrea. Ook de wierook komt daar vandaan. Sommige klanten komen daar specifiek voor bij ons omdat het moeilijk te krijgen is. Het is heel puur, zonder chemische toevoegingen. En zo hebben we ook verschillende klanten die speciaal voor het glutenvrije teffmeel komen, bijvoorbeeld sporters. Teffmeel gebruiken wij voor onze enjera pannenkoeken met licht-zurige smaak, de basis van elke Oost-Afrikaanse maaltijd.”

Het verhaal van Habesha (6)

“Panettones en pasta, overblijfselen van de Italianen.”

Naast al die typische producten, staan er rond kersttijd panettones opgestapeld in de etalage. “Mijn ouders verkochten ze ook in hun winkel, een overblijfsel van de Italianen. Eritrea was een kolonie van Italië, dus dat is ook een onderdeel van onze cultuur. In onze taal hebben we veel Italiaanse woorden en ook pasta hoort bij onze keuken.”

Het verhaal van Habesha (7)

Middellandstraat
De Eritrese en Ethiopische gemeenschap is groot in Rotterdam. Grappig genoeg speelt de Middellandstraat daar een belangrijke rol in. “Als je nieuw in Nederland bent, weet je binnen een maand hoe je van het centraal station naar de Middellandstraat moet lopen om er je boodschappen te doen. Ik kwam hier ook altijd in mijn vrije tijd en vond het een prachtige straat. Logisch dat ik hier mijn winkel wilde beginnen. Ik heb een tijd gewacht en toen kwam dit prachtige hoekpand vrij. Vanuit hier kan ik in kleine stapjes gaan uitbreiden. Sinds kort doen we, mijn vrouw en ik, ook catering. Het idee is dat we daarmee ook anderen aan werk helpen. De combinatie ondernemen en hulp bieden blijft belangrijk voor me.”

Het verhaal van Habesha (8) Het verhaal van Habesha (9) Het verhaal van Habesha (10)
Het verhaal van Habesha (2024)

References

Top Articles
‘We are a small nation, but we are a mighty nation’ – Kellie Harrington tells 20,000 people gathered on O’Connell Street for Team Ireland homecoming
NFC Notes: Jordan Love, J.J. McCarthy, Lions, Packers, Vikings
Cranes For Sale in United States| IronPlanet
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Craigslist Pets Longview Tx
Cars & Trucks - By Owner near Kissimmee, FL - craigslist
Tyson Employee Paperless
Bin Stores in Wisconsin
Toyota Campers For Sale Craigslist
Unitedhealthcare Hwp
Chase Bank Operating Hours
Chris wragge hi-res stock photography and images - Alamy
10 Popular Hair Growth Products Made With Dermatologist-Approved Ingredients to Shop at Amazon
Songkick Detroit
Swimgs Yung Wong Travels Sophie Koch Hits 3 Tabs Winnie The Pooh Halloween Bob The Builder Christmas Springs Cow Dog Pig Hollywood Studios Beach House Flying Fun Hot Air Balloons, Riding Lessons And Bikes Pack Both Up Away The Alpha Baa Baa Twinkle
fltimes.com | Finger Lakes Times
Little Rock Arkansas Craigslist
Signs Of a Troubled TIPM
Blue Beetle Showtimes Near Regal Swamp Fox
Peraton Sso
Les Schwab Product Code Lookup
7543460065
Walmart Double Point Days 2022
New Stores Coming To Canton Ohio 2022
Google Flights Missoula
50 Shades Of Grey Movie 123Movies
Royal Cuts Kentlands
Energy Healing Conference Utah
Mccain Agportal
Encyclopaedia Metallum - WikiMili, The Best Wikipedia Reader
Walgreens Bunce Rd
Violent Night Showtimes Near Amc Dine-In Menlo Park 12
How To Improve Your Pilates C-Curve
Imagetrend Elite Delaware
James Ingram | Biography, Songs, Hits, & Cause of Death
J&R Cycle Villa Park
Solve 100000div3= | Microsoft Math Solver
Morlan Chevrolet Sikeston
Tal 3L Zeus Replacement Lid
Scottsboro Daily Sentinel Obituaries
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Wayne State Academica Login
2700 Yen To Usd
Fairbanks Auto Repair - University Chevron
Penny Paws San Antonio Photos
Gas Buddy Il
Dontrell Nelson - 2016 - Football - University of Memphis Athletics
Workday Latech Edu
Haunted Mansion Showtimes Near Millstone 14
Sleep Outfitters Springhurst
Kidcheck Login
Dmv Kiosk Bakersfield
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5765

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.